PELAJAR IPT DIBENAR BALIK KAMPUNG SEMPENA AIDILFITRI

GAMBAR KREDIT: SINAR HARIAN

KUALA LUMPUR: Pelajar Institut Pendidikan Tinggi (IPT) dibenar untuk pulang ke rumah masing-masing sempena cuti Hari Raya Aidilfitri kecuali untuk negeri Sarawak.

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam satu kenyataan hari ini berkata, keputusan itu dipersetujui pada Mesyuarat Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang diadakan pada 28 April 2021.

“Para pelajar turut diberi pilihan sama ada pulang ke kediaman masing-masing atau kekal berada di kampus sempena cuti perayaan tersebut.

“Kebenaran ini adalah selaras dengan kelonggaran yang diberikan oleh MKN sebelum ini kepada sektor pendidikan,” kata kenyataan tersebut.

KPT telah menetapkan beberapa mekanisme kawalan di mana pergerakan pelajar di setiap IPT dilaksanakan secara berfasa bagi memastikan pergerakan pelajar adalah terkawal.

“Tarikh yang ditetapkan bagi pergerakan pulang ke rumah masing-masing ialah pada 7 hingga 12 Mei, manakala pergerakan pelajar kembali ke kampus pula pada 15 hingga 20 Mei,” jelas kenyataan KPT.

Kenyataan KPT juga memaklumkan, pihak IPT akan menyediakan surat perlepasan perjalanan rentas negeri atau daerah dan menyelaras tarikh pergerakan pulang ke rumah dan kembali ke kampus bagi setiap pelajar.

Pergerakan pulang pelajar juga akan menggunakan tiga kaedah iaitu menggunakan kenderaan sendiri, dijemput oleh ibu bapa atau penjaga dan menggunakan bas yang diselaraskan oleh IPT.

Menurut KPT, pergerakan menggunakan kenderaan awam adalah tidak dibenarkan kecuali perkhidmatan penerbangan.

“Pergerakan pelajar sempena cuti perayaan Aidilfitri ini dianggarkan hanya melibatkan 103,994 pelajar yang kini berada di kampus daripada jumlah keseluruhan 1.3 juta pelajar.

“Pelajar-pelajar ini terdiri daripada enam kategori pelajar yang dibenarkan untuk menjalani sesi Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) di kampus sebelum ini,” kata kenyataan KPT.

Sebarang maklumat berhubung pergerakan pelajar IPT sempena cuti Hari Raya Aidilfitri boleh dirujuk di laman porta rasmi KPT di http://www.mohe.gov.my atau boleh terus menghubungi pegawai penyelaras di IPT masing-masing atau Bilik Gerakan KPT di talian 03-8870 6777/6949/6623/6628. — AlHijrah Online

Leave a Reply