PELUMBA MUDA NEGARA, SYARIFUDDIN AZMAN JUARA CEV MOTO3 REMAJA DUNIA

KUALA LUMPUR: Sujud syukur antara perkara pertama dilakukan pelumba muda negara, Syarifuddin Azman selepas beliau menjuarai perlumbaan CEV Moto3 Remaja Dunia, di Litar Catalunya, Barcelona.

Syarifuddin atau lebih dikenali sebagai Damok, yang berumur 20 tahun itu berjaya menamatkan perlumbaan dengan catatan masa 29 minit 32.553 saat dalam 16 pusingan sejauh 74.5 kilometer.

Walaupun beliau bermula di petak ke-10, namun pelumba muda itu tetap tenang mengalahkan pelumba David Munoz Rodriguez dari pasukan Avatel-Cardoso Racing dengan catatan masa 29:32.715 manakala Jose Antonio Rueda Ruiz juga dari Sepanyol di tempat ketiga (29.32.825s).

“Syukur Alhamdulillah. Terima kasih kepada pasukan yang bekerja keras untuk perlumbaan minggu ini. Terima kasih juga kepada ketua kru, pengurus pasukan dan juga Datuk Razlan (Razali) yang hadir ke sini untuk memberi sokongan.

“Ia satu kejayaan yang menggembirakan terima kasih kepada mereka yang memberikan sokongan dan juga kepada keluarga,” katanya.

Kemenangan yang diperoleh Damok diiringi lagu ‘Negaraku’ yang berkumandang di Barcelona.

Damok sempat melarikan diri sebelum pelumba kedua dan ketiga menyambut kemenangan mereka dengan menggoncangkan botol arak di atas pentas.

Kemenangan tersebut menjadikan Damok berada di tempat keenam keseluruhan dengan 31 mata, selepas mengharungi empat pusingan perlumbaan tersebut.—AlHijrah Online

Leave a Reply