Pembangunan Kampung Baru tidak usir orang Melayu

Pemandangan Kampung pada Rabu lalu. Setelah mencecah usia 119 tahun, kampung ini dicadangkan untuk dibangun semula melalui Perbadanan Pembangunan Kampung Baru. FOTO: FB AHMAD TAUFAN

KUALA LUMPUR – Perancangan pembangunan Kampung Baru tidak harus dilihat dan dianggap sebagai usaha mengusir orang Melayu dari pusat bandar sebagaimana dakwaan yang digembar-gemburkan sesetengah pihak.

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad berkata pembangunan itu sebaliknya bertujuan memperkasakan lagi matlamat pembukaan kampung itu suatu ketika dahulu, iaitu menambah bilangan orang Melayu di tengah Kuala Lumpur melalui rancangan pembinaan perumahan mampu milik.

“Sebanyak 45 ribu unit kediaman pelbagai jenis akan dibangunkan khususnya kepada orang Melayu. Dijangka melalui pembinaan lot kediaman yang dirancang ini akan membolehkan bilangan orang Melayu bertambah dalam kawasan tersebut berbanding sekarang yang dimonopoli oleh warga asing. Hasil pembangunan semula Kampung Baru ini seterusnya dapat mengembangkan lagi pemilikan hartanah orang Melayu di dalam kawasan segi tiga emas Kuala Lumpur,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, kerajaan juga akan memastikan keseimbangan di antara memaksimumkan potensi pembangunan dengan memelihara dan menjaga kepentingan orang Melayu di kawasan tersebut.

“Konsep pembangunan semula Kampung Baru amat menekankan elemen islamik, seni dan budaya Melayu melalui penyediaan Taman Warisan Kampung Baru dan senibinanya. Pembangunan semula Kampung Baru ini akan menjadi lambang kemegahan orang Melayu di tengah kota Kuala Lumpur pada masa akan datang,” tambah beliau.

Sementara itu, kerajaan menawarkan RM850 satu kaki persegi untuk tanah di Kampung Baru, kadar tertinggi dinilai oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) dengan mengambil kira faktor mengekalkan syarat kepentingan pemilikan oleh orang Melayu sahaja. Penilaian juga dibuat berdasarkan transaksi-transaksi jualan lot tanah di Kampung Baru terdahulu.

Nilai tawaran tersebut dibentangkan oleh Khalid kepada pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru yang menhadiri sesi town hall hari ini.  

One comment

  • Be transparent. Show us your proposal for Kampung Baru. Proposal and idea board in relation to its context.

Leave a Reply