PLUS: SEJADAH, KAIN PELIKAT DAN TELEKUNG PERLU DIBAWA SENDIRI

KUALA LUMPUR: Pengguna Lebuhraya PLUS Malaysia Berhad (PLUS) perlu membawa sejadah dan telekung sendiri untuk solat di surau di hentian Rehat dan Rawat (RNR) dikendalikan operator lebuh raya itu.

Ketua Kecemerlangan Operasi PLUS, Mohd Yusuf Abdul Aziz berkata prosedur operasi standard (SOP) itu ditetapkan PLUS bagi memastikan keselesaan dan keselamatan pengguna dalam mengekang penularan wabak Covid-19.

“Bagi menjaga kebersihan dan mengekang penularan Covid-19 kita tidak lagi akan sediakan sejadah, telekung, dan kain pelikat di surau kita,“ katanya kepada AlHijrah Online hari ini.

Yusuf memaklumkan jumlah individu yang dibenarkan solat pada satu-satu masa bergantung kepada saiz surau terbabit dan pihaknya akan meletakkan notis di luar surau untuk rujukan.

Garisan penjarakan sosial di dalam surau juga dibuat dan beliau berharap pengguna akan memberi kerjasama dan mematuhi SOP ditetapkan.

“Pada peringkat awal ini akan ada pegawai PLUS yang ditempatkan di RNR untuk memastikan kepatuhan SOP yang ditetapkan.” katanya.

Mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) semalam memutuskan surau di semua RNR lebuh raya dibenarkan beroperasi semula selepas ditutup sejak 18 Mac lalu ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Selain surau, perkhidmatan lain di RNR seperti gerai jualan juga turut dibenarkan beroperasi. — AlHijrah Online/ Zaim Zamani

One comment

Leave a Reply