POLIS SIASAT FACEBOOK LIVE DAKWA BERLAKU HIMPUNAN ULAMA, KEMUNCULAN IMAM MAHDI

KUALA KANGSAR: Polis sedang menyiasat perkongsian seorang lelaki menerusi Facebook Live di sebuah kedai di Sayong Lembah, di sini, yang mendakwa bakal berlaku perhimpunan ulama dan kemunculan Imam Mahdi.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, siaran langsung berdurasi lapan minit 56 saat di Facebook itu dilakukan semasa individu tersebut mengunjungi sebuah kedai yang menjual pelbagai senjata antaranya pedang dan keris.

Video tersebut dipercayai dibuat di sebuah kedai kraftangan pembuatan senjata di Sayong Lembah.

“Saya telah mengarahkan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri dan Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar untuk jalankan siasatan. Video itu memang dibuat di Sayong Lembah, Kuala Kangsar.

“Polis akan dapatkan maklumat lanjut berhubung perkara ini,” katanya seperti dilapor Sinar Harian.

Sementara itu, ditanya sama ada video tersebut berkait dengan ajaran sesat Perjalanan Mimpi Yang Terakhir (PMYT) oleh wanita dikenali sebagai ‘Sittah Annur’, beliau berkata siasatan lanjut sedang dijalankan

Menurut Mior, siasatan dilakukan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Baru-baru ini tular di media sosial video Facebook Live seorang lelaki yang mendakwa bakal berlaku sebuah perhimpunan dihadiri hampir 300 ulama untuk menyaksikan kebangkitan Imam Mahdi.–AlHijrah Online

Leave a Reply