POLIS WANITA ARAB SAUDI KINI DIBENAR PANTAU JEMAAH UMRAH

MAKKAH: Arab Saudi kini mula membenarkan pegawai polis wanitanya untuk membuat pemantauan bagi ibadah umrah ketika bulan Ramadan.

Berdasarkan gambar dikongsi Agensi Berita Saudi pada Isnin, pegawai polis wanita sudah mula ditugaskan mengawal jemaah umrah di Masjidil Haram, Makkah yang dikatakan Penulis dan Komentar Arab Saudi, Ali Shihabi sebagai “Perubahan luar biasa bagi masyarakat Arab Saudi.”

Melalui program Wawasan 2030 yang diperkenalkan Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammed Bin Raja Salman, kemajuan wanita Arab Saudi dalam pelbagai bidang pekerjaan antara perkara yang ditekankan dalam program berkenaan.

“Elemen keselamatan akan menjadi misi utama kami selain membantu mereka yang mengunjungi Masjidil Haram.

“Kami akan membantu menguruskan jemaah di setiap tingkat Masjidil Haram serta kawasan Kaabah,” kata salah seorang pegawai polis wanita kepada portal berita Al Arabiya.

SUMBER: AL ARABIYA

Selain menjaga keselamatan, mereka juga akan memastikan jemaah mematuhi langkah penjagaan kesihatan COVID-19 seperti penjarakan sosial dan memakai pelitup muka.

Seorang lagi pegawai wanita yang mempunyai pelbagai kemahiran ketenteraan dan keselamatan meluahkan kegembiraannya bertugas di Masjidil Haram dengan berkata, “Hari ini saya menjaga tetamu Allah SWT.” — AlHijrah Online

Leave a Reply