PUTERA SALMAN KETUAI UPACARA PEMBERSIHAN KAABAH

Putera Mahkota Mohammed bin Salman mengetuai upacara mencuci Kaabah pada awal pagi Selasa.

MAKKAH: Mewakili Penjaga Dua Masjid Suci Raja Salman, Putera Mahkota Mohammed bin Salman, timbalan perdana menteri dan menteri pertahanan, mengetuai upacara membersihkan Kaabah pada awal pagi Selasa.

Ketibaan Putera Mahkota Mohammed bin Salman di Masjidil Haram diiringi Menteri Sukan Putera Abdulaziz bin Turki dan disambut oleh Sheikh Abdulrahman Al-Sudais, ketua Presiden Ketua Umum Hal Ehwal Dua Masjid Suci, lapor Agensi Akhbar Saudi.

Kemudian Putera Mahkota melakukan tawaf dan menunaikan solat sunat dua rakaat. Selepas itu, beliau menuju ke bahagian dalam Kaabah sekali gus memimpin upacara membersih dan kemudian menunaikan solat dua rakaat.

Mereka yang menghadiri upacara pembersihan termasuk Gabenor Taif, Putera Saud bin Nahar bin Saud; Gabenor Jeddah Putera Saud bin Abdullah bin Jalawi; dan sebahagian ahli Majlis Ulama Kanan, termasuk Syeikh Saleh bin Abdullah bin Humaid, Syeikh Abdullah bin Muhammad Al-Mutlaq, Syeikh Saad bin Nasser Al-Shathri, dan Syeikh Bandar bin Abdulaziz Balila serta penjaga Kaabah.

Setiap tahun, upacara membersih tempat suci menggunakan air zamzam yang dicampur dengan air mawar, oud dan minyak wangi yang lain. Aktiviti Kaabah adalah seperti contoh yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad (SAW).

Telah menjadi kebiasaan bagi raja Saudi atau wakilnya untuk membersihkan Kaabah dari dalam. Tuala digunakan untuk mengelap dinding Kaabah. Dinding dalaman dibersihkan dengan kain putih yang dicelup dalam minyak wangi mawar dan kasturi. Air zamzam yang dicampur dengan minyak wangi mawar disimbah ke lantai dan disapu dengan tangan kosong serta daun kurma.-AlHijrah Online

Leave a Reply