RAYUAN HAJI KINI DIBUKA

KUALA LUMPUR: Para pendeposit Lembaga Tabung Haji (TH) kini boleh membuat rayuan haji untuk musim 1442H/2021M bermula hari ini 22 Disember 2020 sehingga 13 Februari 2021.

Rayuan tersebut boleh dibuat melalui aplikasi THiJARI.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, penggunaan aplikasi itu akan memudahkan para pendeposit untuk membuat rayuan tanpa perlu ke pejabat TH.

“Kemudahan terbaharu ini dibina bagi membantu orang ramai membuat rayuan haji tanpa perlu menghantar surat rayuan ke pejabat-pejabat TH seperti tahun-tahun yang lalu, lebih-lebih lagi masyarakat kini terkesan dengan penularan wabak COVID-19,” katanya.

Selain daripada rayuan haji katanya, bakal haji boleh menyemak pendaftaran haji, status rayuan haji, status tawaran haji, jadual penerbangan serta pelbagai perkhidmatan lain seperti urusan simpanan dan pengeluaran melalui aplikasi THiJari.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan ke 37.

Sebanyak lima kertas kerja dibentang dan dibincangkan sepanjang muzakarah ini oleh Ahli Jawatankuasa Penasihat Ibadat Haji yang meliputi isu kemampuan mengerjakan haji semasa seluruh dunia dilanda wabak COVID-19. — AlHijrah Online

Leave a Reply