SEKADAR GURAUAN, VIDEO ‘HANTU’ DALAM MASJID TULAR

KUALA TERENGGANU: Sebuah video tular memaparkan seorang wanita mengenakan pakaian serba putih berlegar-legar di ruang solat wanita di Masjid Jamek Kampung Banggol Peradong, di sini, disahkan hanya gurauan semata-mata.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Banggol Peradong, Manir, Zulkifli Mamat berkata, pihaknya telah menjalankan siasatan untuk mendapatkan pengesahan selepas video tersebut tular di media sosial.

Tambahnya, orang ramai terutama penduduk bersebelahan kampung dan pihak berkuasa telah menghubunginya untuk mendapatkan pengesahan.

“Kali pertama saya melihat rakaman video berkenaan, memang terdetik rakaman itu sekadar ‘suka- suka’ kerana sepanjang video itu menjadi perhatian warganet, perkara tersebut langsung tidak dijadikan topik bualan penduduk setempat termasuk jemaah tetap masjid berbeza dengan situasi sebelum ini.

“Bagaimanapun bagi mendapatkan kesahihannya, saya meminta kerjasama barisan jawatankuasa masjid menyiasat daripada mana punca rakaman itu, sebelum kami dimaklumkan ada sesetengah pihak yang berniat untuk bergurau dan mereka tidak menyangka rakaman itu tersebar,” katanya seperti dilapor Sinar Harian.

Zulkifli berkata, pihak yang merakam video tersebut telahpun mengaku mereka sekadar hendak bergurau dengan beberapa jawatankuasa yang ditugaskan membaik pulih kamera litar tertutup (CCTC) di dalam masjid.

“Buat pengetahuan, masjid kami baru beberapa bulan disediakan kemudahan CCTV yang dipasang di beberapa sudut, jadi bagi memastikan kelancaran fungsi CCTV ini, kami menubuhkan satu jawatankuasa yang bertanggungjawab memantau sepenuhnya kemudahan ini.

“Pihak terlibat mengaku mereka sekadar membuat rakaman itu untuk suka-suka dan langsung tidak terfikir yang rakaman itu menjadi tular, malah mereka tidak mengetahui bagaimana rakaman itu boleh terlepas ke tangan pihak tidak bertanggungjawab yang seterusnya menyebarkan kepada masyarakat,” katanya.

Klip video tersebut yang berdurasi 29 saat itu tular di media sosial sejak minggu ini telah mendapatkan 56,000 tontonan di Facebook.–AlHijrah Online

Leave a Reply