SEKATAN PERJALANAN RENTAS NEGERI KE DAN DARI SABAH

GAMBAR ARKIb

KUALA LUMPUR: Sekatan perjalanan rentas negeri ke Sabah dan dari Sabah akan laksanakan selama 14 hari bermula esok.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu mengambil kira peningkatan kes COVID-19 di seluruh negeri Sabah.

“Kerajaan bersetuju untuk mengenakan sekatan perjalanan dari Sabah ke Semenanjung, Sarawak dan Labuan bermula 12 Oktober 2020 hingga 25 Oktober 2020.

“Walaubagaimanapun, terdapat pengecualian khas diberikan kepada kes-kes tertentu yang melibatkan kes kecemasan, kematian, perkhidmatan perlu dan lain-lain yang perlu mendapat kebenaran dari Polis Diraja Malaysia (PDRM),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelas Ismail Sabri mereka yang telah mendapat kebenaran keluar atau masuk ke Sabah perlu menjalani ujian saringan COVID-19 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) setibanya di pintu masuk destinasi masing-masing.

Dalam pada itu Ismail Sabri menjelaskan kebenaran masuk ke Sabah diberikan kepada kategori seperti berikut;

  • Rakyat Sabah yang memegang MyKad kod H
  • Pasangan kepada rakyat Sabah yang memiliki pas imigresen Malaysia yang sah tempoh yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia, Negeri Sabah, atau bukti perkahwinan dan sijil lahir anak.
  • Pekerja bidang perkhidmatan perlu yang mempunyai pas Imigresen Malaysia yang sah tempoh yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia, negeri Sabah.
  • Pelajar bukan rakyat Sabah yang mempunyai kad atau pas pelajar daripada Jabatan Imigresen Malaysia, negeri Sabah.
  • Anggota Perkhidmatan Awam Persekutuan yang berkhidmat di Sabah perlu mendapatkan cop seksyen 66(1)(d) Akta Imigresen 1959/63 di pejabat Imigresen Sabah setelah masuk ke Negeri Sabah.
  • Pemastautin tetap Sabah yang memiliki MyPR kod H atau Kad Permit Masuk atau endosmen permit masuk dalam pasport.

Ujar Ismail Sabri, mereka yang ingin masuk ke Sabah dalam tempoh 14 hari mendatang hendaklah membuat permohonan kepada Jabatan Ketua Menteri melalui Pejabat Hal Ehwal Dalam Negeri dan Penyelidikan untuk pertimbangan.

Menurut Ismail Sabri sebarang pertanyaan lain boleh diajukan kepada Bilik Gerakan Bencana Negeri Sabah di talian 088-369434. — AlHijrah Online.

Leave a Reply