SUKARELAWAN, PENYELAM SKUBA KUTIP 100KG SAMPAH DI PULAU PERHENTIAN

Sumber gambar: BERNAMA

JERTIH: Sebanyak 100 kilogram (kg) sampah berjaya dikutip dari dasar laut dan pantai oleh sukarelawan termasuk penyelam skuba menerusi program ‘PADI Aware Dive Against Debris’ di kawasan Pulau Perhentian dekat sini, semalam.

Penasihat program itu, Datuk Zuraidah Atan berkata jumlah itu termasuk 40kg pelbagai jenis sampah yang dikutip di kawasan terumbu karang dasar laut oleh 20 penyelam skuba dalam tempoh satu jam menyelam.

“Botol plastik, tali, kasut, selipar antara yang banyak dikutip di dasar kawasan terumbu karang sedalam 10 meter dan masih banyak yang belum berjaya dikutip.

“Antara sampah yang banyak dikutip di tepi pantai pula ialah puntung rokok, botol plastik dan tin minuman,” katanya kepada pemberita selepas program berkenaan.

Beliau berkata program membabitkan 100 sukarelawan termasuk penyelam skuba profesional itu dianjurkan bersama Yayasan Salam Malaysia dan Black Eye Scuba Team menerusi Sea Daddy Diver Services.

Menurut Zuraidah semua sampah yang dikutip dikumpul, diukur, diasing dan ditimbang serta direkod mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Persatuan Jurulatih Selaman Profesional (PADI).

“Data yang diperoleh akan diserahkan kepada Pangkalan Data Gobal PADI dan jabatan atau agensi kerajaan seperti Jabatan Perikanan untuk tujuan penyelidikan,” katanya.

Beliau berkata program yang mendapat sokongan daripada pelbagai agensi termasuk kerajaan negeri dan pusat itu dilaksanakan bagi memupuk semangat menjaga alam sekitar khususnya pemuliharaan laut dan kebersihan pantai selaras dengan slogan ‘Menjaga Pantai dan Laut Bersih, Budaya Mulia, Amalan Kita’. –AlHijrah Online

Leave a Reply