TIADA KOMPROMI INDIVIDU HINA JATA NEGARA – SAIFUDDIN ABDULLAH

PEKAN: Kerajaan tidak akan berkompromi terhadap mana-mana individu yang didapati menghina Jata Negara.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah berkata ketika ini pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang menyiasat rapi berhubung isu penghinaan Jata Negara pada kulit buku yang diterbikan Syarikat Gerakbudaya.

“Pada saya ini perbuatan yang sangat biadap dan tidak boleh kita kompromi dengan keadaan yang sedemikian rupa saya yakin polis akan menyiasat dengan rapi dan saya harap siapa sahaja yang bersalah itu harus diberi hukuman yang berat,” katanya dalam sidang media selepas mengadakan lawatan rasmi ke pusat media Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini, di Kampung Salong, Pekan, Pahang.

Tambah Saifuddin, tindakan menghina lambang kebesaran negara oleh mana-mana pihak tidak sepatutnya berlaku.

Buku yang berjudul Rebirth: Reformasi, Resistance and Hope in New Malaysia yang sudah terjual melebihi 300 naskah itu mendapat perhatian ramai sejak beberapa hari lalu kerana penggunaan gambar dikatakan menghina Jata Negara.

Berdasarkan peruntukan undang-undang, adalah menjadi kesalahan bagi mana-mana pihak menghina lambang kerajaan persekutuan Jata Negara, dan boleh disiasat mengikut seksyen 3 (1)(a), Akta Lambang dan Nama (1963) — AlHijrah Online

Leave a Reply