UMRAH JEMAAH ANTARABANGSA MULAI 10 OGOS

Sumber Gambar: AFP

RIYADH: Kerajaan Arab Saudi membuka semula ruang bagi jemaah antarabangsa menunaikan umrah, pada 10 Ogos bersamaan 1 Muharam 1443 Hijrah.

Memetik laporan Saudi Press Agency, kerajaan Arab Saudi mengumumkan kebenaran itu selepas warganegara serta penduduk di Arab Saudi dibenarkan menunaikan umrah bermula 25 Julai.

Presiden Ketua Umum Hal Ehwal Dua Masjid Suci, Sheikh Abdul Rahman As-Sudais telah mengarahkan semua pihak bertanggungjawab untuk bersiap sedia bagi menerima jemaah umrah di Masjidil Haram, Makkah.

Beliau turut mengarahkan pegawainya untuk mempergiatkan usaha mencegah penularan COVID-19 di Masjidil Haram, Makkah serta Masjid Nabawi, Madinah, selepas membuktikan tiada berlakunya jangkitan COVID-19 semasa musim haji yang berlangsung baru-baru ini.

Sementara itu, lapor Haramain Sharifain, jemaah berumur 18 tahun dan ke atas sahaja dibenarkan dan wajib menerima suntikan dos vaksin COVID-19 lengkap jenis Pfizer, Mordena, Astrazeneca atau Johnson & Johnson.

Bagi individu yang menerima suntikan vaksin keluaran China, mereka perlu mengambil dos penggalak sama ada jenis Pfizer, Mordena, Astrazeneca atau Johnson & Johnson.

Semua negara dibenarkan menghantar jemaah mereka terus ke negara itu namun terdapat beberapa negara yang perlu menjalani kuarantin di negara ketiga sewaktu transit sebelum tiba di Arab Saudi.

Negara-negara tersebut merupakan India, Pakistan, Indonesia, Mesir, Turki, Argentina, Brazil, Afrika Selatan dan Lubnan.

Bermula 25 Julai, agensi-agensi Umrah yang disahkan Kementerian Haji dan Umrah akan diberi kuasa bagi mengeluarkan Visa Umrah untuk masuk ke Arab Saudi.

Bagaimanapun, kelayakan dan syarat kebenaran menunaikan umrah boleh berubah mengikut senario semasa pandemik COVID-19 di seluruh negara.

Ibadah umrah pernah ditangguhkan bermula Februari 2020 dengan penutupan Masjidil Haram, ekoran penularan wabak COVID-19 di seluruh dunia.

Namun, kerajaan Arab Saudi membuka semula masjid suci itu pada Oktober 2020 dengan membenarkan 6,000 orang yang terdiri daripada warganegara dan penduduk negara itu sahaja.—AlHijrah Online

2 comments

Leave a Reply