MALAYSIA TUNGGU PERINCIAN SOP UMRAH OLEH ARAB SAUDI – ZULKIFLI

PUTRAJAYA: Malaysia masih menunggu maklum balas Arab Saudi berhubung perincian khusus prosedur operasi standard (SOP) ibadah umrah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata, perincian tersebut akan dimaklumkan segera kerajaan sebaik mendapat maklum balas dari Arab Saudi.

“Buat masa ini, kita masih belum dapat maklum balas berhubung SOP umrah daripada Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi.

“Sebaik ia diperoleh nanti, insya-Allah akan diuar-uarkan,” katanya memetik laporan Kosmo.

Sebelum ini, Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi memperkenalkan dasar-dasar baharu dan peraturan ketat kepada umat Islam selain warganegaranya yang mahu menunaikan ibadah umrah.

Sementara itu, Zulkifli memaklumkan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) akan memperincikan SOP berkenaan ibadah di Tanah Suci khususnya dalam menggariskan peranan syarikat pengendali umrah.

“MOTAC selaku kementerian yang mengawal selia pengendalian pakej umrah atau ziarah berperanan melihat aspek SOP bagi kedua-dua negara.

“Kementerian itu juga akan melihat hal-hal kebajikan jemaah Malaysia semasa mengerjakan umrah apabila pihak kerajaan bersedia membenarkan semula pelaksanaan ibadah itu,” katanya.

AlHijrah Online sebelum ini melaporkan Kerajaan Arab Saudi membuka semula ruang bagi jemaah antarabangsa menunaikan umrah, pada 10 Ogos bersamaan 1 Muharam 1443 Hijrah.

Kerajaan negara itu mengumumkan kebenaran tersebut selepas warganegara serta penduduk di Arab Saudi dibenarkan menunaikan umrah bermula 25 Julai.—AlHijrah Online

Leave a Reply