UPKK DITANGGUH PADA NOVEMBER 2021

KUALA LUMPUR: Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) bagi calon 2020 dan 2021, yang dijadual pada 4 hingga 7 Oktober ini akan ditangguhkan ke tarikh baharu iaitu pada 15 hingga 18 November 2021.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad berkata, keputusan itu dibuat setelah mengambil kira situasi semasa serta ulasan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan keputusan kebenaran Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Kerajaan sentiasa memberi perhatian serius terhadap situasi semasa Pandemik COVID-19 khususnya daripada aspek keselamatan murid dan semua petugas peperiksaan.

“Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama semua agensi telah menyediakan pelan tindakan demi memastikan UPKK dapat dilaksanakan dan berjalan lancar,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu Idris memaklumkan sesi persekolahan bagi calon UPKK akan bermula pada 3 Oktober 2021.

Kementeriannya juga menetapkan hanya petugas peperiksaan yang telah mendapat dua dos lengkap vaksin sahaja dibenarkan untuk bertugas di semua pusat peperiksaan. – AlHijrah Online

Leave a Reply