USTAZ YAAKUB YUSRA DIANUGERAH ‘TOP LEADERSHIP CEO’

KUALA LUMPUR: Pengarah Urusan Murtadha Dakwah Centre (MADAD), Ustaz Mohammad Yaakub Yusra Mohd Yusof diiktiraf sebagai ‘Top Leadership CEO’ dalam majlis anugerah “100 Top Young CEO 2021”.

Menurut Yaakub Yusra yang lebih dikenali sebagai ‘Ustaz Saham’, pengiktirafan itu merupakan tanggungjawab untuk mencapai misi dan visi dalam membawa kelestarian bidang dakwah serta kebajikan bagi membantu masyarakat.

“Penganugerahan tersebut hanya anugerah semata yang tidak perlu dibanggakan, tetapi ia lebih kepada tanggungjawab yang Allah bagi untuk buat yang lebih baik.

“Kita ingin bawa satu kelestarian dalam bidang dakwah serta kebajikan, yang bukan semata-mata meminta duit daripada orang tapi kita buat satu penjanaan yang bernilai kebaikan, peluang pekerjaan sekaligus keuntungan yang diperoleh dapat diberikan bantuan kepada orang ramai,” katanya selepas menerima pengiktirafan tersebut di bawah kategori Education Dakwah And Services Industry dalam majlis tersebut.

Jelas Yaakub, beliau meletakkan harapan yang tinggi agar MADAD dapat melahirkan dan mewujudkan institusi Islam yang berdaya saing di negara ini pada masa hadapan.

“Itu misi dan visi yang kita nak agar wujudnya Al-Azhar kedua di Malaysia dan wujudnya tahfiz atau institusi islam yang berdaya saing dan mampan dari segi ekonomi.

“Sekarang adalah fasa untuk kita buat dan buat, kalau terlalu mengkritik ia tidak membantu. Berhenti berfikir tentang rumah tetapi fikir tentang ummah,” katanya lagi.

Majlis anjuran Ikon Malaysia itu turut dihadiri Menteri Pembangunan Usahawan Dan Koperasi Tan Sri Noh Omar.

MADAD merupakan sebuah fasiliti dakwah 24 jam yang dijangka siap sepenuhnya pada 2026. Pembangunan merangkumi sekolah tahfiz (lelaki dan perempuan), lengkap dengan masjid, rumah warga emas, stadium sukan-E, hub sukan sunnah, hotel kapsul, dimana kesemua kemudahan adalah secara percuma.

Pembinaan pusat dakwah itu dijangka akan siap sepenuhnya pada 2025.

Untuk mereka yang mahu mengejar saham akhirat dengan bersama-sama menjayakan penubuhan Murtadha Dakwah Centre, boleh salurkan sumbangan ke akaun Maybank 5520 5980 7117 atas nama Murtadha Dakwah Centre, atau boleh klik link http://www.madadcentre.com serta boleh juga hubungi nombor hotline 014-601 9090 atau 014- 601 9494. – AlHijrah Online

Leave a Reply