AGONG TITAH ADAKAN SOLAT HAJAT UNTUK PALESTIN SELURUH NEGARA ESOK

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah

PUTRAJAYA: Yang Di-Pertuan Agong, Al Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah menitahkan seluruh masjid dan surau di negara ini untuk menganjurkan solat sunat hajat bagi mendoakan kesejahteraan rakyat Palestin.

Titah baginda, rakyat jelata juga disaran berbuat demikian di kediaman masing-masing selain melaksanakan doa selamat bagi tujuan itu.

“Al Sultan Abdullah menzahirkan rasa dukacita dan sedih susulan pencerobohan dan serangan ganas tentera rejim Israel ke atas Masjid Al-Aqsa sejak 7 Mei 2021 dan semenanjung Gaza sejak 10 Mei 2021.”

Dato’ Indera Ahmad Fadil Shamsuddin, Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Istana Negara

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Abdul Aziz Jusoh berkata, pihaknya menyahut titah Yang di-Pertuan Agong itu.

JAKIM katanya, memanjangkan cadangan itu serta memohon kerjasama Majlis Agama Islam dan Jabatan Agama Islam setiap negeri untuk bersama-sama menyahut saranan berkenaan dengan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) sedia ada.

Solat hajat untuk Palestin diadakan serentak di seluruh negara selepas solat fardu Maghrib, esok.

Solat hajat khusus untuk kesejahteraan saudara seagama di Palestin itu diadakan di tiga masjid utama kendalian Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) iaitu Masjid Negara di Kuala Lumpur serta Masjid Putra dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di Putrajaya secara serentak selepas solat Maghrib malam esok.

“JAKIM mengajak seluruh lapisan masyarakat untuk menzahirkan solidariti terhadap Palestin dan menyokong usaha-usaha yang dilakukan oleh semua pihak dalam membantu negara berkenaan.”

Datuk Abdul Aziz Jusoh, Ketua Pengarah JAKIM

Beliau berharap semoga usaha yang dilakukan itu sedikit sebanyak dapat meringankan kesengsaraan dan sebagai tanda sokongan moral kepada Palestin. 

Serangan udara di Gaza bermula sejak 10 Mei lalu. Imej: MAHMUD HAMS / AFP

Serangan Zionis yang masuk hari ketujuh hari ini menyaksikan lebih 140 penduduk Palestin syahid, termasuk 31 kanak-kanak, manakala hampir seribu orang cedera. – Alhijrah Online / Ardi Herman Mohd Mardzi

One comment

  • Sambungkan sekali solat sunat tahajud dan solat hajat sampai ke solat subuh sekali. Waktu yang mustajab untuk beramal dan berdoa. Lebih elok jika berjemaah beramai ramai ikut kemampuan dan tempat disesuatu tempat. Ayuh kita lakukan bersama sama baik secara individu mahupun berkeluarga.

Leave a Reply