AHLI POLITIK PERLU CONTOHI SIFAT RASULULLAH SAW MENYATUPADUKAN UMAT – SULTAN SELANGOR

SHAH ALAM: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menyeru ahli-ahli politik agar mencontohi akhlak mulia dan kebijaksanaan Rasulullah SAW dalam menyatupadukan umat, malah bersatu padu dan menyokong penuh usaha kerajaan dalam mengatasi masalah penularan wabak COVID-19.

Baginda menyeru agar ahli politik bersatu dan berusaha mencari jalan penyelesaian terbaik demi memastikan rakyat terus hidup aman damai, makmur dan harmoni.

“Rakyat sedang berhadapan dengan kemelut ekonomi yang merudum akibat wabak COVID-19.

“Perpaduan, kestabilan dan kesejahteraan amat penting untuk meneruskan agenda pembangunan, membina kekuatan dan mendaulatkan negara,” titah baginda sempena sambutan Maulidur Rasul 1442 Hijrah yang dimuat naik di Facebook Selangor Royal Office hari ini.

Baginda juga bertitah umat Islam perlu terus menghayati dan mengamalkan ajaran Islam seperti mana yang diajar dan dibimbing oleh Rasulullah SAW.

Sultan Sharafuddin turut menyeru rakyat menghayati dan menghidupkan dua peninggalan junjungan besar Nabi Muhammad SAW iaitu Al-Quran dan As-Sunnah dalam kehidupan seharian.

“Rasulullah merupakan seorang insan mulia dan agung, anugerah Allah kepada umat manusia di muka bumi ini.

“Baginda merupakan seorang Khalifah kepada sekalian umat yang mengajar manusia tentang persaudaraan, akhlak mulia serta erti kehidupan sebenarnya,” titah baginda.

–AlHijrah Online

Leave a Reply