GUNUNG BERAPI LAHAD DATU ‘MELETUS’

LAHAD DATU: ‘Letusan’ gunung berapi lumpur di Taman Hidupan Liar Tabin merupakan sebagai kejadian biasa dan tidak berbahaya.

Sehubungan itu Pegawai Daerah Lahad Datu, Firuz Idzualdeen Mohd Dzul berkata orang ramai tidak perlu bimbang dan panik dengan fenomena itu.

Memetik laporan Berita Harian Firus berkata, kejadian itu pernah terjadi sebelum ini, dan pakar Geologi Sabah telah menjelaskan ia merupakan kejadian biasa.

Tular di media sosial sejak semalam video berdurasi 10 saat menunjukkan ‘letusan’ gunung berapi yang memuntahkan lumpur di di Lahad Datu.

Insiden itu disaksikan sekumpulan lapan orang termasuk pelancong dari Amerika Syarikat sebelum video itu viral selepas dimuat naik pemandu pelancong Hamit Suban, 43 di Facebooknya pada Ahad.

Kumpulan tersebut dalam perjalanan untuk menikmati panorama sekitar kawasan ‘mud volcano’ di dalam hutan Tabin sekitar jam 10 pagi semalam.

Melihat kepada kejadian itu, mereka semua terkejut dan panik selain bimbang dengan keselamatan.

Fenomena itu berlaku kira-kira 10 minit termasuk letusan kuat namun hanya mengeluarkan buih-buih, manakala lahar dalam bentuk lumpur yang dimuntahkan kira-kira enam meter tidak panas.

Difahamkan kali terakhir ia berlaku kira-kira tiga tahun lalu, dan cuma yang berbezanya, kali ini ‘letusan’ sempat dirakam berbanding dahulu.—AlHijrah Online

Leave a Reply