IBU GAGAL BAYAR HUTANG ALONG PUNCA KERETA ANAK DIRAMPAS

Sumber Gambar: Media Sosial

BUTTERWORTH: Polis menahan tiga lelaki dipercayai diupah ‘along’ untuk merampas kereta milik seorang lelaki di persimpangan lampu isyarat dekat kawasan Mak Mandin, di sini, kelmarin.

Tiga lelaki berusia 27 sehingga 49 tahun ditahan dalam serbuan berasingan semalam di sekitar Kuala Kangsar, Perak dan Seberang Jaya serta Butterworth, Pulau Pinang.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Mohd Asri Shafie berkata tangkapan itu susulan video tular yang memaparkan sebuah kereta yang dipercayai disamun, dinaiki oleh seorang individu.

“Siasatan mendapati, kejadian itu berlaku di persimpangan lampu isyarat kawasan Mak Mandin, kelmarin dan laporan polis telah dibuat oleh mangsa pada hari kejadian.“

“Berikutan itu, polis telah menjejaki suspek sebelum membuat penahanan ke atas mereka.”

“Serbuan yang dilakukan oleh pihak polis telah merampas sebuah kereta dan pakaian yang dipakai oleh ketiga-tiga suspek dan ketika ditahan kesemua suspek berada di bawah pengaruh dadah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, siasatan yang dijalankan ke atas suspek mendapati mereka diupah oleh seorang pemberi pinjaman wang (along) untuk merampas kereta mangsa.

“Ibu mangsa berusia 57 tahun telah membuat pinjaman wang berjumlah RM100,000 pada tiga tahun lalu dengan seorang pemberi pinjaman wang (along).”

“Ibu mangsa bersetuju untuk menyerahkan kereta anaknya melalui satu perjanjian bertulis sekiranya gagal membayar pinjaman tersebut,” jelasnya.

Disebabkan ibu mangsa gagal membayar pinjaman itu, maka kereta anak lelakinya dirampas sebagaimana terpapar dalam video yang tular berkenaan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan.–AlHijrah Online

Leave a Reply