JEMAAH HAJI MULA BERWUKUF DI ARAFAH

Suasana di Arafah.
Sumber Gambar: AFP

ARAFAH: 60,000 jemaah haji yang tiba di Arafah awal pagi tadi mula melaksanakan ibadah wukuf di Arafah selepas selesai menunaikan solat jamak Zuhur dan Asar.

Terdahulu di Arafah, Masjid Namirah dipenuhi ribuan jemaah yang mendengar penyampaian khutbah oleh salah seorang Imam Besar Masjidil Haram, Sheikh Dr Bandar Baleelah.

Jemaah memenuhi segenap ruang di Masjid Namirah di Arafah bagi mendengar Khutbah Arafah.
Sumber Gambar: Twitter @hsharifain
Sheikh Dr Bandar Baleelah menyampaikan Khutbah Arafah di Masjid Namirah
Sumber Gambar: Twitter @hsharifain

Khutbah Arafah mengingatkan umat Islam kepada khutbah terakhir Rasulullah pada 9 Zulhijjah, 10 tahun selepas penghijrahan baginda dari Madinah ke Makkah.

Di Arafah hari ini, jemaah berpeluang beribadah dan membaca Al-Quran selama beberapa jam sementara menunggu terbenamnya matahari seterusnya menuju Muzdalifah.

Terdahulu pada 8 Zulhijjah, jemaah dibawa ke Mina menggunakan 3,000 bas khas dengan pematuhan SOP yang ketat di mana hanya 20 jemaah ditempatkan dalam sebuah bas.

Jemaah haji bersiap sedia untuk berwukuf.
Sumber Gambar: Twitter @hsharifain

Khemah khas di Mina juga mengamalkan penjarakan fizikal di mana hanya empat jemaah ditempatkan dalam satu bilik di samping menempatkan penghadang antara satu sama lain.

Tahun ini Arab Saudi hanya membenarkan 60, 000 jemaah menunaikan rukun Islam kelima itu dan jumlah itu lebih besar berbanding musim haji tahun lepas.

60,000 jemaah itu terdiri daripada warga tempatan dan warga asing yang berada di Makkah  dan  antara insan  terpilih daripada 558, 000 permohonan secara dalam talian. – Alhijrah Online / Nadzirah Sharingat

Leave a Reply