Jokowi akui kelemahan tangani kebakaran

Jokowi menatap kesan kebakaran hutan di Pelalawan, Riau, Indonesia. FOTO AP

KUALA LUMPUR – Presiden Indonesia, Joko Widodo semalam mengakui kerajaan cuai dalam membuat persediaan bagi menghadapi kemarau yang menyebabkan kebakaran hutan menjadi lebih buruk sekaligus mengakibatkan jerebu di Asia Tenggara.

Beliau juga kesal dengan kegagalan pihak berkuasa tempatan dan pasukan keselamatan termasuk polis dan tentera untuk bertindak pantas dan cekap bagi memadam kebakaran.

“Sepatutnya kita sudah bersedia sebelum musim kemarau lagi. Itu yang sebetulnya. Namun kita tidak menghiraukannya dan lali sehingga masalah jerebu ini menjadi besar,” katanya dalam video “amanat”nya yang dimuat naik ke laman rasmi Sekretariat Presiden di Jakarta, semalam.

Sementara itu hari ini, Jokowi mengarahkan 52 pesawat pengebom air melakukan operasi memadam kebakaran di Sumatera dan Kalimantan yang menyebabkan jerebu rentas sempadan. Selain itu lebih lima ribu anggota tambahan dikerah bagi melakukan operasi pemadaman di darat.

Beliau turut mengarahkan supaya pihak berkuasa republik itu melakukan operasi pembenihan awan (OPA) secara berterusan bagi membantu memadamkan kebakaran.

Laporan daripada Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BPNP) Indonesia mendapati 328,724 hektar kawasan terjejas akibat kebakaran hutan di seluruh Indonesia setakat ini.

Leave a Reply