KERAJAAN KOMITED MARTABAT INSTITUSI ISLAM

SEREMBAN : Kerajaan Persekutuan amat serius dan komited dalam usaha memartabatkan lagi syiar Islam di negara ini dengan menyediakan pelbagai bantuan, kata Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Datuk Paimuzi Yahya.

Mengambil contoh Negeri Sembilan, beliau berkata sebanyak 29 institusi pendidikan Islam di negeri ini menerima bantuan daripada kerajaan membabitkan jumlah RM2.7 juta, tahun ini.

“Ini membabitkan 25 buah pusat tahfiz berdaftar dengan nilai bantuan berjumlah RM2.4 juta manakala selebihnya disalurkan kepada empat buah sekolah pondok di negeri ini,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Program Rahmah Peringkat Negeri Sembilan di sini, hari ini.

Majlis tersebut disempurnakan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Zulkefly Mohamad Omar dan turut dihadiri Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan Mohd Zaidi Ramli.

Ia turut dihadiri 2,000 orang yang terdiri daripada ketua jabatan, pegawai kerajaan, pemimpin masyarakat, guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) serta pengetua dan mudir institusi tahfiz dan pondok dari seluruh negeri ini. — BERNAMA

Leave a Reply