KES PERTAMA PELANCONG POSITIF COVID-19 DI LANGKAWI LIBATKAN KANAK-KANAK 3 TAHUN

ALOR SETAR: Jabatan Kesihatan Negeri Kedah mengesahkan terdapat kes pertama positif COVID-19 melibatkan pelancong di Langkawi.

Pengarah Kesihatan Kedah Dr Othman Warijo berkata, kes pertama tersebut merupakan seorang kanak-kanak berusia tiga tahun yang berasal dari Nilai, Negeri Sembilan.

Katanya, kanak-kanak itu tiba di Langkawi bersama ibu bapanya pada 24 September lalu dengan menaiki penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa 2 (KLIA2).

Siasatan mendapati kedua-dua ibu bapa kanak-kanak tersebut telah lengkap divaksinasi, selain tidak dijangkiti atau menjadi kontak rapat kepada individu yang dijangkiti COVID-19 manakala kanak-kanak itu juga tidak mengalami sebarang gejala.

“Saringan RTK-Antigen menggunakan air liur ke atas ibu dan bapa telah dijalankan di KLIA2 iaitu sebelum berlepas ke Langkawi dan disahkan negatif.

“Kanak-kanak itu juga tidak mengalami gejala sebelum perjalanan dan semasa saringan kesihatan di KLIA2,” katanya.

Namun, pada 25 September lepas, kanak-kanak itu mula mengalami demam dan telah mendapatkan rawatan dan disahkan positif pada keesokan harinya.

Selain daripada ibu bapanya, siasatan juga mendapati terdapat tiga orang saudara yang merupakan penduduk tempatan menjadi kontak rapat kepada kanak-kanak.

“Kesemua lima kontak rapat telah diambil swab dan diberikan arahan kuarantin selama 10 hari. Hasil keputusan swab kesemua kontak rapat didapati negatif.

“Keadaan pesakit adalah bergejala ringan dan diletakkan di bawah pemantauan Pusat Penilaian COVID-19 (CAC) Daerah Langkawi manakala kontak rapat yang lain tidak bergejala dan semuanya telah lengkap divaksinasi,” katanya.

Menurut Othman, hasil siasatan mendapati kemungkinan jangkitan ke atas kanak-kanak tersebut berlaku sebelum melancong ke Langkawi bagaimanapun siasatan lanjut serta pengesanan kontak rapat masih diteruskan.

Tegasnya, sehingga hari ini hanya satu kes positif dilaporkan melibat pelancong ke Langkawi dan tidak ada penularan dalam kalangan ahli keluarga dan penduduk setempat.–AlHijrah Online

Leave a Reply