MAJLIS KONSULTATIF KESELAMATAN DITUBUH

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menubuhkan Majlis Konsultatif Keselamatan Dan Ketenteraman Awam (MKKA) untuk memudahkan penyaluran maklumat dan cadangan bagi menambah baik pengurusan berkaitan keselamatan negara.

Menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pihaknya sedang mengenal pasti individu yang bakal menganggotai majlis itu yang terdiri daripada pakar dalam isu keselamatan.

“Kita dah sediakan panduan untuk tubuhkan. Yang penting (jumlah) keanggotaan, saya dah putuskan berapa bilangannya? Siapa akan menganggotainya? Kita akan kenal pasti tokoh yang pakar mahir dalam isu keselamatan ketenteraman awam. Ini ambil masa sikit untuk kenal pasti siapa mereka? Sama ada mereka bersedia untuk jadi ahli. Kita dah tetapkan terma, rujukan dan skop perkara yang boleh kita bincangkan,” katanya pada sidang media selepas Perhimpunan Bulanan KDN di Putrajaya di sini hari ini.

Muhyiddin berkata majlis itu akan dianggotai pegawai tertinggi kementerian, badan bukan kerajaan (NGO) serta wakil masyarakat.

Katanya, melalui MKKA, pihak berkepentingan dapat menyampaikan ketidakpuasan hati mengenai penguatkuasaan, prosedur operasi standard (SOP) dan pindaan undang-undang yang sesuai diguna pakai oleh kementerian dan agensi di bawahnya.

“Untuk kita dapatkan maklum balas dan pandangan, cadangan terus dalam kalangan pimpinan dalam masyarakat tentang  apa yang sedang kita laksanakan, penambahbaikan dan pindaan undang-undang yang sesuai,” katanya menjelaskan penubuhan MKKA dijangka selesai sepenuhnya suku tahun pertama tahun ini.

Muhyiddin mengakui negara kini berhadapan isu keselamatan mencabar, terutama berkaitan jenayah siber dan rentas sempadan.

“Jadi penting untuk kita tingkatkan bekerjasama dengan badan-badan antarabangsa supaya Malaysia sentiasa selamat daripada sebarang bentuk ancaman,” katanya. – AlHijrah Online/ Abdul Hakim Hasan

Leave a Reply