MY #QURANTIME SASAR 5,000 PESERTA SERTAI MAJLIS KONVOKESYEN KHATAM TADABBUR

SHAH ALAM: My #QuranTime mensasarkan seramai 5,000 peserta akan menyertai Majlis Konvokesyen Khatam Tadabbur My #QuranTime 1.0 yang akan dilaksanakan di Masjid Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin, Putrajaya pada 8 Okt depan.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) Marhaini Yusoff berkata program yang diasaskan pihaknya dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan TV AlHijrah itu setakat ini telah mengumpul kira-kira 1,557 individu yang mendaftar bagi untuk menyertai program khatam (habiskan) dan tadabbur (berfikir dan faham isi) Al-Quran yang bermula 8 Jun 2020.

“Jadi kita jemput semua umat Islam untuk menyertai program tadabbur dan khatam beramai-ramai ini kerana sebelum ini kita menjalankan tadabbur selama satu jam menerusi dalam talian dan di televisyen.

“8 Okt depan merupakan episod terakhir program tersebut selepas dua tahun lebih program ini dijalankan yang pada asalnya bertujuan memberi pengisian rohani kepada rakyat Malaysia yang sedang berkurung ketika Perintah Kawalan Pergerakan sebelum ini,” katanya dalam sidang media majlis berkenaan di Bangunan Kumpulan Karangkraf di sini, hari ini.

Marhaini berkata beberapa program menarik akan dilaksanakan pada majlis khatam itu antaranya bacaan sinopsis 114 surah dalam Al-Quran dan bacaan dan mendengar tadabbur secara beramai-ramai antaranya surah Al-Asr dan Al-Nas. 

“Mereka yang berminat boleh menghubungi talian 019-3803635, 011-64307480 dan 013-3946471 untuk pertanyaan dan pendaftaran,” katanya.

Marhaini berkata My #QuranTime merupakan kerjasama antara WUIF, JAKIM serta TV AlHijrah sebagai penyiar utama dan ia disiarkan pada 12 tengah hari hingga 1 petang secara langsung setiap hari bermula 8 Jun 2020.

Sehingga kini, lebih 15 juta penonton dari Malaysia, Brunei, Singapura, Indonesia dan Selatan Thauland mengikuti program tersebut menerusi TV AlHijrah dan media sosial, katanya.–AlHijrah Online

Leave a Reply