PEGANG AJARAN BERSANDARKAN SANAD, BUKAN HIKAYAT DONGENG ‘TOK GURU’ TANPA SANDARAN

KUALA LUMPUR: Umat Islam khususnya anak muda perlu mempunyai kefahaman dan pengukuhan terhadap pegangan ajaran Islam yang sebenar, berasaskan dalil dan nas yang sahih.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, umat Islam juga harus berpegang dengan ajaran yang benar bersandarkan sanad, bukan hikayat-hikayat dongeng yang dibawa ‘tok guru’ tanpa sandaran.

“Bimbang suatu saat nanti, setiap yang pernah kita haramkan dulu menjadi halal, hanya kerana ajaran-ajaran salah tanpa bersandarkan rujukan dari Al-Quran dan As-Sunnah,” katanya dalam catatan di Facebook.

Ujarnya pegangan ajaran Islam yang sebenar juga mampu mengelakkan minda umat Islam dipengaruhi ajaran-ajaran sesat yang membimbangkan dan semakin banyak disebarkan di platform media sosial.

Selain itu katanya umat Islam juga harus berpegang dengan Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah sebenar, yang memahami dan berpegang kepada Al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW mengikut manhaj dan kaedah salaf dan khalaf (Asya’irah dan Maturidiyyah).

“Mereka berfahaman sederhana (wasatiyyah), tidak melampau dan tidak terlalu longgar. Mereka mengutamakan perpaduan dan persaudaraan Islam bukan permusuhan, berpegang kepada prinsip tidak memuja pemimpin, dan tidak taksub sehingga mengkafir atau menyesatkan sesama Islam.

“Inilah akidah Ahli Sunnah wal Jamaah yang sebenar, yang menjadi pegangan para ashabus samahah mufti-mufti serta alim ulama kita dari dahulu sehingga kini,” katanya.

Beliau dalam pada itu berkata penganjuran Konvensyen Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) semalam mampu memberikan kefahaman dan pengukuhan terhadap pegangan ajaran Islam, serta menjadi platform dan benteng kepada ancaman pelbagai ajaran dan kepercayaan yang menyeleweng dari akidah Islam yang sebenar. — AlHijrah Online

Leave a Reply