Perluas hubungan Malaysia – Bosnia

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa berucap ketika majlis penubuhan MBTCA

PUTRAJAYA – Bosnia & Herzegovina memerlukan sokongan serta bantuan Malaysia untuk memperkukuhkan sektor ekonomi, selain terdapat peluang luas di negara itu untuk diterokai.

Pengerusi Malaysia Bosnia Trade Cooperation Association (MBTCA), Datuk Subhi Dziyauddin berkata, Malaysia menyambut baik peluang itu memandangkan pelaburan negara ini di Bosnia dan Herzegovina masih dalam skala kecil.

“Selain dalam sektor pelaburan ekonomi, negara itu juga telah menyatakan hasrat ingin belajar cara Malaysia untuk mewujudkan Universiti Antarabangsa bermodelkan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia di sana dengan sasaran kapasiti pelajar sekitar Eropah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada penubuhan MBTCA di Kompleks Islam Putrajaya, di sini hari ini.

Pelancaran MBTCA disempurnakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa.

Menurut Subhi, penubuhan MBTCA adalah inisiatif susulan hasil lawatan kerja Dr. Mujahid ke program Sarajevo Halal Fair, Ogos lalu.

Katanya, MBTCA berperanan sebagai badan induk yang membantu dalam pengembangan ekonomi dan peningkatan pelaburan dua hala kedua-dua negara.

Tambahnya, program hari ini juga menyaksikan kehadiran rakan strategik MBTCA dari pelbagai kluster yang dipersetujui bersama.

Jelas beliau, kluster berkenaan melibatkan hubungan antara negara, pendidikan, perniagaan, pelancongan, industri halal dan penubuhan institusi. 

Leave a Reply