PKPB DILANJUT SEHINGGA 9 JUN – PM

KUALA LUMPUR: Kerajaan melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehingga 9 Jun depan, sekali gus menyaksikan pergerakan rentas negeri termasuk untuk pulang ke kampung menyambut Hari Raya Aidilfitri tidak dibenarkan.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata keputusan melanjutkan PKPB untuk tempoh empat minggu itu dibuat atas nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sebagai langkah membendung penularan COVID-19.

“Usaha kita masih belum berjaya sepenuhnya. Langkah-langkah masih perlu diambil untuk memerangi wabak ini.

“Dari segi pandangan umum juga saya dapati rata-rata rakyat mahukan supaya kerajaan terus mengambil langkah-langkah yang wajar untuk memerangi wabak ini,” katanya dalam perutusan khas disiarkan di stesen televisyen tempatan hari ini.

Kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu dalam usaha mengekang COVID-19, disusuli PKPB bermula 4 hingga 12 Mei bagi membolehkan sektor ekonomi dan sosial dibuka secara terkawal.

Perdana Menteri berkata, ini bermakna semua peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) dilaksanakan ketika tempoh PKPB pada masa ini kekal berkuat kuasa sehingga 9 Jun depan.

Mengikut kajian sebuah agensi penyelidikan berpangkalan di Singapura, Malaysia kini berada di tangga keempat daripada 105 negara dari segi tahap kepuasan hati rakyat terhadap usaha dilakukan kerajaan dalam menangani COVID-19. — AlHijrah Online

Leave a Reply