SANGGUP SEWA AMBULANS UNTUK RENTAS NEGERI

KUANTAN: Empat individu warganegara tempatan dikesan melakukan aktiviti merentas negeri tanpa dokumen yang sah dan sanggup menyewa ambulans swasta pada harga RM1,300 bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

Timbalan Ketua Polis Pahang, DCP Datuk Mohd Yusri Hassan Basri berkata, kejadian yang melibatkan dua lelaki serta dua wanita itu berjaya dikesan anggota polis di sekatan jalan raya (SJR) Kampung Tanjung Belenggu, Temerloh, pada jam 6.15 petang semalam.

“Polis menahan ambulans tersebut di SJR Kampung Tanjung Belengu dengan bantuan petugas SJR dan hasil pemeriksaan mendapati ada enam penumpang dalam ambulan merupakan dua individu bersama sepasang bayi kembar; dua kanak-kanak perempuan berusia empat dan lima tahun.

“Mereka tiada sebarang dokumen rawatan dan gagal menunjukkan sebarang dokumen pergerakan yang sah. Hasil soal siasat mendapati mereka menggunakan pemandu ambulans untuk membawa penumpang bersama anak-anak serta ibunya ke kampung halaman di Felda Sungai Kelamah, Gemas Negeri Sembilan dengan bayaran RM1,300,” katanya memetik laporan MalaysiaGazette.

Kesemua mereka kemudian ditahan atas kesalahan gagal mengemukakan sebarang dokumen pergerakan yang sah dan dibawa ke IPD Temerloh bagi tindakan lanjut.

Menurut Mohd Yusri dua suspek lelaki akan direman selepas ujian COVID-19, manakala dua wanita diberi jaminan dan majikan van ambulans akan hadir memberi keterangan esok.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 270 KK di bawah Seksyen 22(b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, siasatan lanjut akan diteruskan untuk dirujuk kepada Timbalan Pendakwaraya bagi pendakwaan,” katanya.—AlHijrah Online

Leave a Reply