SULH BERJAYA SELESAIKAN 15,294 KES PERTIKAIAN SECARA BAIK

KUALA LUMPUR: Statistik Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) menunjukkan 72 peratus atau bersamaan 15,294 kes pertikaian sepanjang 2019-2022 berjaya mencapai persetujuan secara baik selepas melalui prosiding sulh.

Antara kes yang dikehendaki menjalani prosiding Sulh termasuklah nafkah isteri, nafkah anak, idah, mut’ah, harta sepencarian, hadhanah, ganti rugi pertunangan, ganti rugi perkahwinan dan tuntutan kembali taat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata melalui kaedah Sulh yang diperkenalkan sejak 2002, pihak Mahkamah Syariah dapat memberi keadilan segera dan memendekkan masa penyelesaian sesuatu kes.

“Kejayaan ini tidak dapat dicapai tanpa ada pegawai-pegawai Sulh yang berkemahiran dan kompeten,” katanya dalam catatan di Facebook selepas hadir program Out Reach Sulh di Putrajaya.

Sulh merupakan salah satu alternatif penyelesaian kes secara efektif selain kaedah perbicaraan.

Menurut JKSM, pihak-pihak yang memfailkan tuntutan selepas perceraian di Mahkamah Syariah dikehendaki untuk menjalani proses Sulh bagi menyelesaikan pertikaian secara baik sepertimana yang termaktub menurut seksyen 99, Akta tatacara Mal Mahkamah Syariah (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1998 (Akta 585).

Walaubagaimanapun, masih terdapat segelintir masyarakat yang enggan menghadiri prosiding tersebut atas faktor keegoan dan kejahilan.

Oleh sebab itu, penganjuran program seperti Out Reach Sulh dilaksanakan JKSM bagi memberi lebih kefahaman kepada masyarakat terhadap proses Sulh. – AlHijrah Online

Leave a Reply