SULTAN SELANGOR DILANTIK PENGERUSI MKI

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Majlis Raja-raja kali ke-258 telah berkenan memilih Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah sebagai Pengerusi Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) untuk tempoh dua tahun.

Penyimpan Mohor Besar Raja-raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad berkata, mesyuarat itu telah membuat ketetapan bahawa salah seorang dari Raja Pemerintah wajar memenuhi peranan dan tanggungjawab Pengerusi selama tempoh dua tahun secara bergilir-gilir, sementara Perdana Menteri dilantik sebagai Timbalan Pengerusi.

“Ketetapan ini adalah selaras dengan perakuan yang dipersembahkan kepada Duli Yang Maha Mulia Raja-raja oleh Jawatankuasa Tertinggi Hal Ehwal Islam Peringkat Persekutuan yang dipengerusikan oleh Allahyarham Tun Ahmad Sarji yang berpandangan bahawa oleh kerana Islam terletak di bawah bidang kuasa dan budi bicara Raja-raja Pemerintah, adalah lebih bertepatan untuk MKI dipengerusikan oleh seorang Raja Pemerintah.

“Perakuan Jawatankuasa telah dirunding oleh Duli Yang Maha Mulia Raja-raja dengan pihak kerajaan dan telah mencapai persefahaman dan kata sepakat,” kata Syed Danial dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan untuk memberikan pencerahan terhadap berita kurang tepat yang dikeluarkan oleh beberapa buah akhbar pada 10 Mac 2022.

Media yang berkenaan telah melaporkan bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kini diletakkan di bawah Bidang Kuasa Majlis Raja-raja, susulan daripada ketetapan Mesyuarat Majlis Raja-raja yang ke-258 pada 9 dan 10 Mac 2022.

Menurut Syed Danial, laporan tersebut adalah kurang tepat dan dianggap boleh mengelirukan. — AlHijrah Online

Leave a Reply