TAMBAHAN 10,000 KUOTA HAJI JEMAAH MALAYSIA

KUALA LUMPUR: Arab Saudi bersetuju untuk memberi tambahan 10,000 kuota jemaah haji Malaysia.

Berita gembira itu dilaporkan selepas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menghadap Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud yang juga Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan negara itu di Istana Al-Yamamah.

“Apabila situasi haji kembali normal selepas pandemik Covid-19, kita akan mendapat kuota haji itu untuk jemaah kita,” katanya memetik laporan Bernama.

Tambahnya lagi permohonannya menerima reaksi positif Putera Mahkota kerana Arab Saudi sentiasa mengalu-alukan jemaah Malaysia yang terkenal dengan tingkah laku yang baik, berdisiplin dan kurang menimbulkan masalah.

Berdasarkan laporan, kuota rasmi haji untuk Malaysia bagi tahun 2020 (1441 Hijrah), meningkat kepada 31,600 berbanding 30,200 jemaah pada tahun sebelumnya.

Selain tambahan kuota haji, pertemuan kedua-dua pemimpin itu juga telah menghasilkan beberapa perjanjian persefahaman (MoU) antaranya inisiatif Perkhidmatan Jalan Makkah yang akan memudahkan proses prapelepasan jemaah haji dan umrah dari Malaysia termasuk urusan penerbangan, pemeriksaan visa dan pasport, prosedur kastam dan urusan logistik yang lain.

“Jemaah Malaysia tidak perlu lagi menunggu berjam-jam lamanya semasa pemeriksaan imigresen di negara ini. Mereka boleh terus pergi ke bas-bas yang menunggu,” katanya. — AlHijrah Online

Leave a Reply