USTAZ SEGERA: JEJAS INSTITUSI ILMU ISLAM?

Oleh Namanzee Harris

Kenapa kita perlu perdebatkan isu ini di TV?

Saya faham keresahan rakan-rakan yang terlibat dalam program dakwah realiti di TV. Saya faham kerana saya sendiri terlibat secara langsung untuk dua daripada tiga program utama dakwah realiti itu.

Di sebalik keluh resah itu, keresahan sebenar adalah kepada impak negatif pandangan umum masyarakat kepada rakan-rakan dakwah realiti, jika dilihat kepada persepsi kurang enak dan tidak elok kebelakangan ini terhadap mereka dan program itu sendiri.

Impak negatifnya adalah dalam skala lebih besar jika tidak dibincangkan di medium seperti ini walau ianya hasil daripada sebilangan kecil bekas peserta program dakwah realiti.

InsyaAllah, panel analisis Ustaz Zulkefli Hamat Full, bekas murabbi program dakwah realiti yang pastinya akan membicarakan tentang peranan medium popular seperti televisyen yang perlu terlibat sama dalam dakwah di peringkat media yang tentunya akan memperkasakan dakwah.

Asas perbincangan akan terarah kepada peranan sebenar pendakwah, terutama pendakwah yang dilahirkan daripada program realiti dan perlunya ditekankan konsep ‘dakwah first, popular second’.

Juga kepada perbincangan tentang perlunya format dan modul dakwah realiti diperkemaskan, diskusi tentang tatacara pemilihan peserta pendakwah serta keterlibatan agensi agama sebagai pengawal selia modul seperti JAWI sebagai salah satu agensi agama yang memberi tauliah.

Jika kita tidak membincangkan isu ini dalam TV, medium yang sama mengetengahkan dakwah realiti ini, saya risau hakisan terhadap kredibiliti rakan-rakan bekas peserta dakwah realiti akan terpalit dan terus berlaku hanya disebabkan sebilangan yang kecil.

Apa yang lebih merisaukan, syarikat-syarikat media TV dan penaja juga barangkali tidak berani lagi untuk bersama dalam menerbitkan program dakwah realiti lagi kerana persepsi negatif dalam kalangan masyarakat jika tidak kita hadapi secara tuntas dan terbuka.

Adakah nanti media program realiti hanya terarah kepada program berbentuk hiburan?
Itu kesannya jika tidak kita bincangkan dan perdebatkan sekarang.

Semoga usaha dakwah akan terus kekal dan mekar di saluran-saluran TV dan radio kita.

Catatan ini adalah sempena program Analisis di TV AlHijrah esok (25 Disember 2019) jam 9 malam di saluran 114 dengan tajuk yang sama.

Penulis adalah Ketua Pegawai Eksekutif AlHijrah Media Corporation.

Leave a Reply