CHINA: HOSPITAL SEMENTARA MULA TERIMA PESAKIT KORONAVIRUS

WUHAN: Sebuah pusat pameran di Wuhan yang diubah suai menjadi hospital sementara untuk merawat pesakit yang dijangkiti novel koronavirus, memulakan operasinya pada Rabu lapor agensi berita Xinhua.

Hospital itu mempunyai kira-kira 1,600 katil. 

Selain itu, dua lagi kemudahan awam yang diubah suai menjadi hospital sementara, dilengkapi 2,800 katil mula menerima pesakit yang mempunyai gejala ringan. 

Berdepan tugas sukar untuk merawat pesakit yang ramai, Wuhan meningkatkan usaha  membina dan mewujudkan lebih banyak kemudahan perubatan.

Pada 3 Feb, kerja pengubahsuaian bermula di 13 tempat termasuk gimnasium, pusat sukan dan pusat pameran.

Pada masa ini, Wuhan mempunyai 28 hospital yang dikhaskan untuk merawat pesakit dijangkiti virus maut itu, menyediakan lebih 8,250 katil, kata timbalan setiausaha Parti Komunis China Jawatankuasa Perbandaran Wuhan Hu Lishan pada sidang akhbar mengenai kawalan dan pencegahan wabak koronavirus. 

Berikutan hospital berdepan masalah kekurangan katil, Wuhan melipatgandakan usaha dengan menjadikan hospital swasta, hotel, sekolah dan tempat-tempat lain yang sesuai sebagai pusat kuarantin, pemerhatian dan merawat pesakit.

Hubei telah melabur dana berjumlah 400 juta yuan (lebih US$57 juta) untuk membina tempat merawat pesakit, di seluruh wilayah itu.

Sejumlah 16,678 kes jangkitan novel koronavirus dilaporkan di wilayah Hubei pada Selasa. — BERNAMA

One comment

Leave a Reply