KELESUAN POLITIK PUNCA RAMAI TIDAK MENGUNDI

Sumber Gambar: BERNAMA

KUALA LUMPUR: Keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-15 di enam negeri semalam menunjukkan, rata-rata menterjemah hasrat pengundi yang menuntut jaminan isu-isu berkepentingan rakyat.

Penganalisis politik Universiti Malaya (UM) Dr Mohammad Tawfiq Yaakub dalam analisisnya terhadap keputusan PRN15 berkata, pilihan raya itu juga memperlihatkan corak pemikiran pengundi yang menjurus kepada sentimen ke arah nilai-nilai kaum yang dibimbangi mampu menjejaskan usaha memupuk keharmonian dan perpaduan untuk jangka masa panjang.

Katanya, mesej jelas pengundi dalam memilih pemimpin di kawasan mereka kali ini adalah walau apa yang terjadi rakyat adalah punca kepada sumber kuasa wakil rakyat yang dipilih.

Ujar Muhammad Tawfiq, mana-mana calon atau parti yang tidak selari dengan aspirasi dan kepentingan pengundi, akan ditolak.

Bagaimanapun, Muhammad Tawfiq memiliki hujah tersendiri tentang peratusan keluar mengundi amat rendah berbanding Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 lalu salah satunya adalah berpunca daripada kelesuan politik.

“Secara keseluruhannya saya berpuas hati dengan PRN yang dijalankan di enam negeri, namun pada waktu yang sama kita juga melihat bahawa kadar peratusan keluar mengundi begitu merosak dan rendah begitu berbanding dengan PRU15 yang lalu.

“Keadaan ini disebabkan oleh dua faktor utama iaitu kelesuan politik yang dialami oleh pengundi dan kedua tarikh pengundian yang tak sesuai diadakan pada pertengahan bulan.

“Bagi saya pihak-pihak berkenaan, SPR dan kerajaan perlu memperbaiki dan mengenal pasti kelemahan-kelemahan ini bagi menarik lebih ramai pengundi untuk turun dalam pilihan raya yang akan diadakan pada masa akan datang,” katanya.

Muhammad Tawfiq bagaimanapun bersyukur dan berpuas hati dengan proses demokrasi yang dijalankan di enam negeri semalam yang disifatkannya berjalan lancar tanpa sebarang insiden yang boleh mencemar imej negara.– AlHijrah Online

Leave a Reply