KONFLIK YAMAN MAKIN PARAH, MERCY MALAYSIA SASAR DANA BANTUAN RM1 JUTA

HADRAMAWT (Yaman): Krisis kemanusiaan Yaman semakin parah dengan 7.4 juta populasinya mengalami kekurangan nutrisi makanan di mana 4.4 juta darinya berada dalam fasa akut.

Data dikeluarkan Pejabat Koordinasi Bantuan Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNOCHA) itu menyebabkan Mercy Malaysia meneruskan misi bantuan ke Yaman sejak 2015.

Terkini, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berpangkalan di Kuala Lumpur itu menghantar pasukan sukarelawan empat anggota yang tiba di Lapangan Terbang Saiyun di sini jam 6 pagi waktu tempatan.

Ketua Misi Kemanusiaan Mercy Malaysia ke Yaman, Norazam Ab Samah berkata ini merupakan misi ketiga Mercy Malaysia ke Yaman bagi membantu meringankan beban kelompok yang terjejas.

Katanya, misi kali ini menumpukan kepada bantuan makanan nutrisi kepada kanak-kanak pelarian dalaman di wilayah selatan Yaman di Aden selain meneroka bantuan kemanusiaan lain.

“Mercy Malaysia juga akan melihat keperluan kesihatan, air bersih dan sanitasi yang dikatakan semakin rumit di Yaman. Focus area bagi misi kali ini adalah di kawasan selatan Yaman di Aden.

“Misi selama 12 hari ini melihat bantuan nutrisi kanak-kanak dan juga program jangka panjang untuk Mercy Malaysia lebih lama di Yaman, khususnya dalam sektor kesihatan,” katanya kepada AlHijrah Online di sini hari ini.

Konflik perang saudara di Yaman bermula pada 2014 apabila kelompok pemisah Houthi mengambil alih Sana’a dan kini menguasai sebahagian besar wilayah utara negara Arab termiskin itu.

Pakatan yang diketuai Arab Saudi-Emiriyah Arab Bersatu (UAE) kemudian bertindak dalam konflik itu dengan melakukan serangan udara ke atas kelompok pemisah pada Mac 2015 dan situasi konflik itu berlanjutan sehingga ke hari ini.

Perang saudara selama lima tahun itu mengorbankan lebih 100,000 nyawa dengan majoritinya orang awam, manakala jutaan pula berdepan dengan krisis kebuluran dan wabak penyakit dalam krisis kemanusiaan terburuk di abad ini.

Norazam berkata Mercy Malaysia menyasarkan mengutip dana RM1 juta bagi melaksanakan program jangka panjang di kawasan-kawasan sedang dikenalpasti di wilayah konflik terbabit.

Individu atau korporat yang ingin membantu dan menyokong usaha kemanusiaan ini boleh melayari laman sosial Facebook Mercy Malaysia atau layari laman web http://www.mercy.org.my. — AlHijrah Online

Leave a Reply