MOSTI RUNDING DENGAN ARAB SAUDI ISU PENGIKTIRAFAN VAKSIN JEMAAH HAJI

KOTA BHARU: Kerajaan menyerahkan kepada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasti (MOSTI) untuk melakukan rundingan bersama kerajaan Arab Saudi berhubung isu pengiktirafan vaksin membabitkan jemaah haji.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary, percaya isu berkenaan akan dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat.

“Insya-Allah dalam masa terdekat ini kita berharap kerajaan Arab Saudi menerima semua vaksin yang diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),” katanya ketika ditemui selepas menyerahkan sumbangan Inspirasi Qaseh Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPIEM), kepada tiga keluarga di Kampung Sering, Kota Bharu.

Kerajaan Arab Saudi sebelum ini dilaporkan menetapkan hanya jemaah yang menerima vaksin Pfizer dan AstraZeneca dibenarkan menunaikan haji.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin, dilaporkan berkata, perlu ada kesepakatan dalam menentukan dasar imigresen susulan kepelbagaian penggunaan vaksin COVID-19 di seluruh dunia ketika ini.

Langkah itu perlu bagi mengelak kekeliruan apabila timbul isu pengiktirafan vaksin tertentu di negara seperti Arab Saudi, Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK) dan Kesatuan Eropah (EU). — AlHijrah Online

Leave a Reply