NOOR INAYAH WANITA PERTAMA DILANTIK NAZIR MASJID DI SELANGOR

Presiden dan Naib Canselor Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (IUKL), Prof Datuk Dr Noor Inayah Yaakub menerima watikah pelantikan Nazir Masjid Ikram Bandar Baru Bangi daripada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Istiadat Pengurniaan Tauliah Pelantikan Nazir dan Imam Masjid-Masjid di Negeri Selangor Sesi 2023-2025 di Istana Alam Shah, hari ini. –fotoBERNAMA

KLANG: Presiden dan Naib Canselor Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (IUKL) Profesor Datuk Dr Noor Inayah Yaa’kub menjadi wanita pertama di Selangor yang dilantik sebagai nazir masjid. 

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan mengurniakan watikah pelantikan kepada Noor Inayah, 53, yang berkhidmat sebagai nazir di Masjid Ikram UKL di Bandar Baru Bangi, pada Istiadat Pengurniaan Watikah Pelantikan Nazir dan Imam masjid di seluruh Selangor di Balairung Seri Istana Alam Shah di sini hari ini.

Turut berkenan berangkat ke istiadat itu Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah.

Ketika ditemui pemberita selepas majlis tersebut, ahli akademik itu meluahkan rasa syukur atas pelantikan berkenaan dan menyifatkan ia sebagai tanggungjawab yang besar. 

“Kita melihat pengurusan masjid itu tidak memberikan apa-apa sekatan sekiranya wanita menjadi peneraju dan mungkin perkara ini sangat jarang berlaku, tetapi saya mendapat sokongan sepenuhnya daripada rakan-rakan yang lebih arif, imam-imam dilantik (pada hari ini) dan nazir lain,” katanya yang juga ahli jawatankuasa Baitulmal Selangor.

Noor Inayah berkata beliau akan memberi fokus kepada hubungan dengan masyarakat setempat kerana ahli kariah masjid institusi itu bukan terdiri daripada mahasiswa sahaja.

Terdahulu, seramai 1,256 imam dan nazir masjid di seluruh Selangor menerima watikan pelantikan hari ini. –AlHijrah Online

Leave a Reply