RAKYAT MULA BOSAN DAN MELUAT DENGAN TINDAK-TANDUK AHLI POLITIK – SULTAN SELANGOR

SHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj menzahirkan kebimbangan berhubung kemelut politik negara yang dilihat tiada berkesudahan sehingga menimbulkan keresahan rakyat.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani berkata Sultan Sharafuddin bertitah rakyat sudah mula bosan dengan kelakuan ahli politik yang sering bercakaran dalam merebut kuasa.

“Rakyat telah mula bosan dan meluat dengan segala tindak-tanduk ahli politik yang sentiasa dilihat bercakaran dan bertelingkah di dalam merebut kuasa pemerintahan negara.

“Baginda merasa dukacita kerana kebanyakan ahli-ahli politik seolah-olah tidak mempedulikan langsung masalah dan kesusahan yang dihadapi oleh rakyat yang terkesan akibat gejala wabak COVID-19 dan ditambah pula dengan kedudukan ekonomi rakyat yang terjejas,” kata Mohamad Munir dalam kenyataan hari ini.

Tambah Mohamad Munir, Sultan Sharafuddin bertitah kesusahan dan penderitaan rakyat perlu segera ditangani dan diselesaikan.

“Ahli-ahli politik seharusnya bertanggungjawab dalam memastikan penderitaan rakyat ini sentiasa menjadi keutamaan ketika melaksanakan amanah dan tanggungjawab mereka.

“Kesusahan dan penderitaan rakyat dalam kehidupan seharian perlu segera ditangani dan diselesaikan dengan mengambil pendekatan yang drastik dan efektif,” kata Mohamad Munir memetik titah Sultan Sharafuddin.

Sultan Selangor turut sependapat dengan titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 16 Oktober 2020 yang ada menyentuh dan menasihati semua rakyat khususnya ahli politik supaya bermuhasabah agar negara tidak sekali lagi diheret ke kancah politik tidak menentu ketika masih berhadapan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang sukar akibat ancaman wabak COVID-19.

“Oleh demikian, baginda mahukan semua pihak terutama ahli-ahli politik untuk sentiasa bekerjasama tanpa mengira pendirian parti masing-masing dan sentiasa fokus membantu rakyat serta negara dalam menangani masalah penyebaran wabak COVID-19, di samping membina semula ekonomi yang teruk terjejas,” kata Mohamad Munir. — AlHijrah Online.

Leave a Reply