TERUSKAN BERBELANJA DAN SENTIASA BELI BARANGAN MALAYSIA – KPDNHEP

KUALA LUMPUR: Gelombang ketiga pandemik COVID-19 ketika ini membuatkan sesetengah individu takut untuk keluar membeli barangan.

Penurunan jumlah pengunjung ke premis-premis perniagaan menyebabkan ekonomi penjual terkesan teruk dan mengalami kerugian.

Menurut Ketua Komunikasi Korporat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Yunus Tasim, ketika peringkat awal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada March, jumlah keseluruhan kerugian yang ditanggung para peniaga mencecah ratusan juta ringgit.

Atas faktor itu, Yunus berkata KPDNHEP telah mengambil langkah drastik dan pantas dengan mengaktifkan Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM) untuk membantu ekonomi para peniaga yang terjejas.

“Langkah ini untuk menggalakkan pengguna berbelanja untuk Malaysia.

“Ia akan dapat membantu memulihkan ekonomi terutama ekonomi peniaga dan negara yang seterusnya membantu mengurangkan masalah hilang pekerjaan dan sebagainya,” kata Yunus ketika di temu bual dalam rancangan Assalamualaikum di TV AlHijrah.

Ujar Yunus, jika pengguna atau pembeli mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) seperti memakai pelitup muka dan penjarakan sosial, mereka tidak perlu takut untuk keluar membeli barangan.

KPDNHEP juga katanya sentiasa melakukan pemeriksaan bagi memastikan persekitaran pengguna membeli barangan selamat dan mengurangkan risiko ancaman COVID-19.

Yunus berkata jika pengguna masih merasa bimbang, mereka digalakkan melakukan pembelian terutama barangan Malaysia melalui atas talian.

“Kita rasa peniaga perlu menyahut saranan ini untuk mempromosikan barangan mereka dalam talian.

“Mereka boleh gunakan pelbagai platform e-dagang sedia ada untuk melakukan jualan tanpa perlu ada pertemuan fizikal,” katanya.

Jelas Yunus susulan gelombang ketiga COVID-19 banyak program promosi barangan Malaysia anjuran KPDNHEP terpaksa dibatalkan.

Bagaimanapun menurut Yunus setakat Julai hingga September, KBBM menunjukkan kesan yang memuaskan dan beliau berharap prestasi ini terus kekal.

Para pengguna katanya diharap akan terus menyokong produk Malaysia untuk sama-sama membantu memulihkan ekonomi. — AlHijrah Online

Leave a Reply