TIADA LARANGAN JUAL PETROL BAWAH HARGA SILING

Oleh Zaim Zamani

PUTRAJAYA: Syarikat atau pengusaha stesen minyak disyorkan menjual produk petroleum di bawah harga siling ditetapkan kerajaan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata syor itu bukan sahaja memberi manfaat kepada pengguna, malah mampu meningkatkan persaingan dalam kalangan pengusaha stesen minyak.

Katanya, ketika ini kesemua 3,500 stesen minyak diterajui enam pemain industri utama menjual produk petroleum mengikut Mekanisme Harga Automatik (APM) iaitu RM2.08 bagi seliter petrol RON95.

“Tiada peraturan yang menyatakan petrol tidak boleh dijual di bawah harga apungan yang ditetapkan kerajaan.

“Jadi saya syorkan idea untuk pengusaha stesen minyak bersaing menjual harga petrol pada kadar bersesuaian di bawah harga apungan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Simposium Persaingan Setara dan Kos Sara Hidup bertema ‘Seiring dan Sejalan’ di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Saifuddin berkata jika pengusaha mengamalkan prinsip persaingan dengan meningkatkan inovasi dan kecekapan serta memberi fokus pada perniagaan jualan minyak, beliau yakin harga petroleum dapat dikurangkan.

“Jika dilaksanakan kita boleh tengok stesen minyak jual pada harga berlainan. Contohnya, Shell letak harga RM2.06, Petron RM2.07 dan pergi BHP harga ditunjukkan ialah RM2.04,” katanya.

Saifuddin berkata ketika ini kerajaan melakukan beberapa langkah antaranya pemberian subsidi untuk mengurangkan harga minyak.

Beliau berharap cadangan pengurangan harga itu disambut baik pengusaha stesen minyak.

KPDNHEP juga bersedia mendengar pandangan dan berbincang dengan pengusaha berhubung syor itu bagi memastikan ia dapat dilaksanakan. — AlHijrah Online

Artikel berita ini disunting Syed Azwan Syed Ali.

Leave a Reply