AGONG JALANI RAWATAN DI IJN

Sumber Gambar : BERNAMA

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menjalani pemeriksaan kesihatan dan rawatan susulan di Wad Diraja Institut Jantung Negara (IJN), bermula semalam.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata rawatan selama beberapa hari itu adalah susulan daripada rawatan intervensi pada sendi lutut dan buku lali baginda di IJN pada September 2020.

Selain rawatan susulan itu, Al-Sultan Abdullah pada masa sama turut menjalani pemeriksaan respiratori di IJN ketika ini.

“Pada 24 September 2020, Seri Paduka Baginda menjalani rawatan intervensi berkenaan setelah pengimejan MRI menunjukkan kecederaan pada sendi lutut dan buku lali baginda ketika bersukan.

“Rawatan susulan ini tertangguh dari tarikh itu ekoran daripada pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 di hospital awam, termasuk IJN,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ahmad Fadil memaklumkan kesihatan Yang di-Pertuan Agong secara amnya berada dalam keadaan baik.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Yang di-Pertuan Agong dijadualkan berangkat pulang bersemayam di Istana Negara dalam masa terdekat setelah selesai menjalani rawatan susulan tersebut.

“Seluruh rakyat diseru bersama mendoakan semoga Seri Paduka Baginda dikurniakan kesembuhan segera dan keafiatan yang berpanjangan,” katanya. –AlHijrah Online

Leave a Reply