GAZA BEBAS WABAK KORONAVIRUS

GAZA: Wilayah konflik Gaza yang dikepung setakat ini bebas dari wabak koronavirus, demikian laporan agensi berita Xinhua.

“Tiada kes jangkitan koronavirus di Gaza setakat ini,” kata Pengarah Jabatan Perubatan Pencegahan Kementerian Kesihatan Palestin, Majdy Dhair.

Dhair berkata 30 kes yang dikesan beberapa hari sebelum ini disahkan negatif COVID-19.

Pihak berkuasa di Gaza yang diperintah Hamas mengambi langkah pencegahan sejak virus merbahaya itu menular di wilayah Asia Barat.

Dua minggu lalu, sebuah hospital lapangan dibangunkan di sempadan Rafah antara Gaza dan Mesir yang mempunyai kapasiti rawatan 150 pesakit sehari.

Kumpulan doktor juga digerakkan ke sempadan bagi menjalankan saringan dengan hanya mereka dengan suhu normal dibenarkan masuk ke Gaza.

“Setiap warga perlu menandatangani surat akuan sebelum menyeberangi sempadan Mesir ke Gaza,” kata Dhair menjelaskan mereka yang pulang tidak boleh keluar rumah selama 14 hari.

Kesemua langkah pencegahan itu dilakukan bagi membendung penularan wabak koronavirus.

Ketika ini, 52 bilik disediakan di sempadan Rafah bagi merawat mereka yang disyaki dijangkiti koronavirus dengan doktor bersiapsiaga dengan sebarang kemungkinan. – AlHijrah Online

Leave a Reply