GURU TERSENTUH PELAJAR SUJUD SYUKUR BERAMAI-RAMAI SELEPAS TAMAT SPM

May be an image of indoor
Pelajar MTD Sungai Besi sujud beramai-ramai selepas selesai menjawab peperiksaan. – Foto Sinar Harian

KUALA LUMPUR: Tindakan pelajar Maktab Tentera Diraja (MTD), Sungai Besi meraikan tamat peperiksaan dengan sujud syukur menyentuh hati guru mereka.

Memetik laporan Sinar Harian, guru pelajar berkenaan, Hafizi Amran berkata pelajar di maktab berkenaan amat berdisiplin dan sangat menghormati para guru.

“Paling tersentuh bila mereka sujud beramai-ramai bila selesai kertas tadi. Suci murni hati mereka.

“Sebak dan sangat tersentuh. Itulah perasaan bila melihat situasi ini. Pelajar sangat berdisiplin dan hormat kami.

“Senang kami untuk jaga pelajar ini semua. Walaupun kami baharu mengenali, namun rasa sayang dan terhutang budi kepada mereka. Bila pelajar jumpa kami, mereka akan hormat tidak sama dengan kebanyakan murid zaman sekarang,” katanya dia halaman Facebook miliknya pada Rabu.

Dalam hantaran tersebut, guru berkenaan turut mendoakan kejayaan anak muridnya selain mengingatkan mereka untuk menjaga solat.

“Kita boleh beza orang yang hormat pada ilmu dengan orang tidak hormat. Cikgu Piji doakan kejayaan kamu semua putera MTD.

“Ingat pesan cikgu jaga solat dan jaga agama. Insya- ALLAH kejayaan dan kemanisan akan muncul kelak. Teruskan berdisiplin dan hormat pada semua orang,” katanya. — AlHijrah Online

KREDIT: SINAR HARIAN

ARTIKEL ASAL: https://www.sinarharian.com.my/article/127883/EDISI/Guru-tersentuh-hati-pelajar-sujud-syukur-beramai-ramai-tamat-SPM?fbclid=IwAR0jhVkPlk37mwoEWqw6G1bg5dkECnOEaMOiUkZJEBH2Dd8DhrTdgCnEF74

Leave a Reply