KESATUAN ULAMA SEDUNIA IKTIRAF PENTADBIRAN ISLAM DI MALAYSIA

PUTRAJAYA: Kesatuan Ulama Islam Sedunia mengiktiraf pencapaian Malaysia kerana berjaya melaksanakan maqasid syariah dalam pentadbiran Islam.

Ketuanya, Syeikh Profesor Dr Ahmed Al Raissouni berkata, kejayaan dalam menerapkan konsep itu dalam institusi kerajaan amat membanggakan.

“Ini hari yang menggembirakan kerana saya melihat maqasid syariah berjaya dilaksanakan dalam pentadbiran negara dan masyarakat.

“Saya pernah sebut sebelum ini, kami di Maghribi dikenali dengan kepakaran dalam teori maqasid syariah, tapi di sini saya dapati Malaysia pakar dalam melaksanakan konsep itu,” katanya selepas sesi pertemuan bersama kakitangan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di sini hari ini.

Ahmad berkata Malaysia agak unik kerana konsep itu berjaya diterapkan walaupun dalam suasana berbilang kaum dan agama.

Beliau berkata pelaksanaan konsep itu perlu dijadikan contoh kepada negara Islam yang lain.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof berkata, ketua kesatuan ulama itu banyak menyentuh mengenai kehakiman syariah dan pentadbiran dalam pemikiran maqasid.

“Soalan yang diajukan kepada beliau banyak beri manfaat kepada semua. Diharapkan ia menjadi sesi pencerahan pemikiran agar dasar maqasid dapat dilaksana dengan lebih berkesan,’ katanya. – AlHijrah Online/Abdul Hakim Hasan

Leave a Reply