PERKAHWINAN NORMA BAHARU

KUALA LUMPUR: Jumlah tetamu yang dihadkan, sistem penggiliran ketika majlis, dan pemakaian Peralatan Perlindungan Peribadi (PPE) khusus bagi jurumekap antara Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dicadang penggiat industri majlis perkahwinan bagi membolehkan sektor itu kembali beroperasi.

Pemilik dan perunding perkahwinan Weddings By Emma, Emma Zuraida Jaafar, berkata, cadangan SOP perkahwinan norma baharu sedia dipatuhi dengan sebaiknya agar sektor perniagaan tersebut yang terjejas akibat pandemik Covid-19 mampu segera bernafas kembali.

“Kami cadangkan SOP terbaru untuk tahun ini dan pada saat krisis Covid-19, jumlah tetamu di rumah itu hanya sekitar lebih 100 orang.

“Kalau di dewan pula, saya anggarkan lebih kurang 200 orang dalam satu masa bersamaan 40 meja sekali dalam satu dewan dan akan ada sistem penggiliran untuk tetamu,” katanya kepada AlHijrah Online.

Katanya bagi mengurangkan kesesakan ketika mengambil makanan, penggunaan ‘dome’ sebagai tempat hidangan di meja makan antara alternatif yang lebih selamat dan terkawal ketika menjamu tetamu yang hadir selain tiada meja makan beradab disediakan.

Kelmarin Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan, kerajaan mengalu-alukan semua pengusaha majlis perkahwinan untuk mengemukakan cadangan pematuhan SOP bagi membolehkan mereka beroperasi semula. —AlHijrah Online / Khadizah Faizal

Leave a Reply